21.05.17 | SAPs Forretningsudvalg

Tip en ven       |     Print  

Frigiv Baba Jan!: Appel til den Pakistanske regering og styret i Gilgit-Baltistan regionen

På torsdag skal højesteret i Pakistan genbehandle sagen mod Baba Jan, politisk aktivist og fagforeningsleder. I den forbindelse samles der underskrifter på nedenstående solidaritetserklæring. Vi ønsker fra SAP’s side at styrke opmærksomheden på dette politiske overgreb - og bringer i den forbindelse solidaritetserklæringen som denne uges ugekommentar.

Baba Jan er politisk aktivist i Gilgit-Baltistan regionen, hvor han står over for en livstidsdom sammen med 12 andre i Gahkooch fængslet. Han er medlem af den nationale ledelse af Awami Workers Party, og formand for "Den progressive ungdomsfront". Han blev dømt på bagrund af beskyldninger om organisering af uroligheder og illegale stormøder i 2010. Hans egentlige "forbrydelse" var at hjælpe ofrene fra Atta Abad Lake (en større oversvømmelse) med at kræve en fair kompensation fra regeringen. Søen blev etableret efter et mudderskred, som blokerede en del af floden.

I 2010, da befolkningen i Ali Abad, hovedbyen i Hunza provinsen, demonstrerede for en fair kompensation for alle ofrene fra Atta Abad Lake, åbnede politiet ild mod demonstranterne og dræbte to personer, en far og en søn. Det medførte straks store protester, og befolkningen gjorde modstand. På det tidspunkt var Baba Jan end ikke tilstede. Han ankom senere for at prøve at tale folk ned, og i stedet give den en politisk retning med demonstrationer og stormøder. Det blev lovet, at politiet ville rejse en sag mod den ansvarlige politiofficer, som stod bag skyderiet mod de fredelige demonstranter.

I stedet blev der rejst en række anklager mod Baba Jan og over 100 andre aktivister fra forskellige politiske partier – alle sager blev rejst under anti-terror lovene. Anti-terrorlove bliver ofte brugt af rent politiske årsager mod politiske aktivister i Pakistan og i Gilgit-Baltistan.

Baba Jan og hans 12 kollegaer blev idømt en livstidsdom i 2014 af en anti-terror domstol. Aldrig tidligere er demonstranter blev idømt livstidsfængsel for protester. Gilgit-Baltistans regionale domstol frifandt senere Baba Jan i hans appel-sag.

Baba Jan var opstillet til valget i 2015 og blev nummer to i sit hjemområde. Men da den vindende kandidat blev udnævnt til guvenør og et nyvalg skulle finde sted, og da det stod klart, at ingen kunne matche Baba Jans popularitet, gik den lokale regering til højesteretten og bad om endnu appel - samt udsættelse af valget.

Højesteret genoptog nu sagen om livstidsdommen mod Baba Jan, men mange var overbeviste om, at beslutningen blev taget af politiske årsager, for at holde Baba Jan ude af valget.

Højesteret har nu accepteret at tage sagen om endnu engang, og den endelige høring står til at blive afholdt på torsdag d. 25. maj 2017.

Vi kræver at lokalregeringen i Gilgit-Baltistan trækker deres appelsag fra højesteretten, samt at højesteretten frigiver Baba Jan og alle de andre politiske fanger.

Vi kræver også en frigivelse af den juridiske kommissionsrapport omkring hændelsen, og at deres anbefalinger bliver offentliggjort. Kommisionen blev nedsat af lokalregeringen for at undersøge hele forløbet, men resultatet blev aldrig offentliggjort.SAPs forretningsudvalg, den 21. maj 17

 

 

 

Tip en ven       |     Print  

Ingen kommentarer endnu...

Skriv kommentar

For at undgå misbrug skal du nedenfor i feltet "Kodeord" indtaste: Sn5K8v
Kodeord:
Navn:
E-mail:
Overskrift:

Socialistisk Arbejderpolitik - Studiestræde 24, o.g. 1.sal - 1455 København K - (+45) 3333 7948 - sap@sap-fi.dk